monosi
monosi
Ο Όρος μόνωση, υποδηλώνει την προστασία της κατασκευής, από θερμότητα, ήχο, υγρασία, σε καθημερινούς όρους, λέμε μόνωση, θερμομόνωση, ηχομόνωση, στεγάνωση κ.τ.λ.
Είναι ένα γνωστό γεγονός ότι τα κτήρια είναι ο μεγαλύτερος χρήστης της ενέργειας στην Ευρώπη, μεγαλύτερος από τη βιομηχανία ή την κυκλοφορία. Το ποσό ενέργειας που χρησιμοποιείται, για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των κτηρίων, ανέρχεται σε περισσότερο από 40% όλης της ενέργειας που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη. Αυτό στη συνέχεια υπονοεί ότι το ανάλογο ποσό εκπομπών προκαλείται από τη θέρμανση και τον κλιματισμό των κτηρίων, και η μεγάλη ερώτηση για τη οικοδομή είναι πώς να μειώσει αυτές τις εκπομπές.
Η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κατασκευών ενισχύοντας την εφαρμοζόμενη θερμομόνωση των δομικών στοιχείων μπορεί να επιφέρει σύμφωνα με έρευνες μείωση των εξόδων για θέρμανση και ψύξη μέχρι και 30%.
Η σωστή και επαρκής χρήση των κατάλληλων μονωτικών και θερμομονωτικών υλικών, αποτελεί την ενδεδειγμένη προσέγγιση, για τη ενεργειακή βελτίωση των κατασκευών.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το υλικό με την μεγαλύτερη αντίσταση στην μετάδοση της θερμότητας είναι ο αέρας που δεν κινείται καθόλου και σε αυτήν την ιδιότητα του αέρα βασίζεται η αρχή για τον χαρακτηρισμό των θερμομονωτικών υλικών. Όσο περισσότερος αέρας "παγιδεύεται" μέσα στη μάζα ενός υλικού ή όσο περισσότερο εμποδίζεται η κίνηση του αέρα, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση έχει και το υλικό στην μετάδοση θερμότητας, ή αλλιώς, μιλώντας πιο θεωρητικά, τόσο μικρότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ) έχει. Αυτή η φυσική ιδιότητα όμως, δεν είναι η μοναδική για τον χαρακτηρισμό ενός υλικού και πολύ περισσότερο για την επιλογή του. Ο συντελεστής αυτός επηρεάζεται από την θερμοκρασία (δεν είναι σταθερός), από την υγρασία (αρνητικά), την προέλευση του υλικού, το περιβάλλον κ.λ.π.
Έτσι, οι σημαντικότερες ιδιότητες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι:
- Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ του υλικού και σε ποια θερμοκρασία αυτός αναφέρεται.
- Η απορρόφηση νερού στη μάζα του σε συνθήκες υγρασίας.
- Η αντίστασή του στη διάχυση των υδρατμών.
- Η ανώτερη και κατώτερη θερμοκρασία στην οποία διατηρούνται οι ιδιότητές του.
- Η κατάταξή του από άποψη συμπεριφοράς στη φωτιά (πυραντοχή).
- Η συμπεριφορά του στη γήρανση με το πέρασμα του χρόνου.
- Οι μηχανικές αντοχές του ( συμπίεση, συντελεστής γραμμικής διαστολής, κ.λ.π. ).
- Οι χημικές αλληλεπιδράσεις με άλλα υλικά, με το περιβάλλον ή με διάφορες χημικές ουσίες.
- Η ηχοαπορρόφηση.
- Το ειδικό βάρος.
- Η αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία.
- Η προσβολή από έντομα ή τρωκτικά.
Στεγανοποίηση Μόνωση, (μονώσεις) ταρατσών.
Η στεγανοποίηση, μόνωση (μονώσεις), στης ταράτσες είναι η εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διείσδυση του νερού. Η σωστή μόνωση, στεγανοποίηση των κατασκευών αυτών είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για την αποφυγή παραπλεύρων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η διείσδυση νερού όταν δεν υπάρχει μόνωση, στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής.
Στεγανοποίηση κεραμοσκεπών.
Η στεγανοποίηση και θερμομόνωση των κεραμοσκεπών είναι η εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διείσδυση του νερού στο κτίριο. Η σωστή στεγανοποίηση των κατασκευών αυτών είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για την αποφυγή παραπλεύρων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η διείσδυση νερού στην οροφή της οικοδομής.
Στεγανοποίηση μόνωση Roof gardenΦυτεμένο δώμα.
Η στεγανοποίηση για τη δημιουργία roof garden μιας ταράτσας ή πάνω από ένα garage, είναι η εργασία που απαιτεί την τοποθέτηση πολλών διαφορετικών στρώσεων ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή στεγανοποίηση, σε συνδυασμό με τη θερμομόνωση τη λειτουργικότητα του roof garden και την αποφυγή καταστροφής των μεμβρανών από τις κηπευτικές εργασίες και από τα οξέα των ριζών των φυτών.
Οι φυτεμένες οροφές αποτελούνται από ένα στρώμα βλάστησης, το οποίο αναπτύσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο επίπεδο, συνήθως επάνω σε μια επίπεδη οροφή (δώμα). Το φυτεμένο δώμα αποτελεί, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων του, και τεχνική θερμικής προστασίας του κτιρίου τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Το φυτεμένο δώμα αποτελεί μέσο θερμικής μόνωσης του κτιρίου, λόγω των υλικών από τα οποία αποτελείται (χώμα ικανού πάχους και αέρας που εγκλωβίζεται μεταξύ των φυλλωμάτων των φυτών). Θα πρέπει, βέβαια, να συνδυάζεται με κατάλληλα θερμομονωμένη και υγρομονωμένη κατασκευή της οροφής.
Το καλοκαίρι το φυτεμένο δώμα εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φθάσει στο κτιριακό κέλυφος, μέσω της σκιάς που δημιουργούν τα φυτά στην επιφάνειά του. Πρακτικά μπορούμε να πούμε ότι μηδενίζει την επίδραση της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στην οροφή του κτιρίου, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή θερμικής επιβάρυνσης του κτιρίου. Τέλος, τα φυτά συνεισφέρουν με την εξάτμιση από τα φύλλα τους (εξατμισοδιαπνοή) στην εξατμιστική ψύξη της οροφής. Το φυτεμένο δώμα συνεισφέρει στη δημιουργία ήπιων συνθηκών στους χώρους πάνω από τους οποίους τοποθετείται. Τόσο η κατασκευή του, όσο και η επιλογή των φυτών πρέπει να εξαρτάται από το είδος της οροφής, αλλά και από τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
Στεγανοποίηση μόνωση μπαλκονιών.
Η στεγανοποίηση μόνωση των μπαλκονιών, είναι η εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διείσδυση του νερού προς τους κάτω ορόφους αλλά και το δάπεδο των εσωτερικών χώρων. Η στεγανοποίηση μπαλκονιών/βεραντών κάτω από τα πλακάκια είναι πού σημαντική για την καλή υγρομόνωση των σπιτιών. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η υγρομόνωση και αποφεύγεται η εκ των υστέρων προσπάθεια στεγανοποίησης που μπορεί να οδηγήσει σε ξήλωμα και τοποθέτηση νέων πλακιδίων. Πάνω από την οπλισμένη πλάκα εφαρμόζεται τσιμεντοκονία με κλίση. Η τσιμεντοκονία μπορεί να γίνει είτε με τα έτοιμα προϊόντα για τέλεια αποτελέσματα, είτε με παραδοσιακή τσιμεντοκονία ενισχυμένη με οικοδομική ρητίνη. Η ένωση δαπέδου με στηθαίο είτε σφραγίζεται με τη βουτηλική ταινία είτε εξομαλύνεται με την επισκευαστική κονία. Μετά την ωρίμανση της τσιμεντοκονίας ακολουθεί η εφαρμογή του ελαστικού τσιμεντοειδούς κονιάματος εφαρμοζόμενο με βούρτσα ή ρολό. Η εφαρμογή γίνεται σε δύο στρώσεις με ενδιάμεση τοποθέτηση υαλοπλέγματος. Αρχικά εφαρμόζεται η πρώτη στρώση και ενώ είναι ακόμα νωπό εγκιβωτίζεται το υαλόπλεγμα. Μετά την πάροδο 4-5 ωρών εφαρμόζεται η δεύτερη στρώση του, ώστε να καλυφθεί πλήρως το υαλόπλεγμα. Ακολουθεί η τοποθέτηση των πλακιδίων χρησιμοποιώντας βελτιωμένες κόλλες, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος των πλακιδίων. Η αρμολόγηση γίνεται με βελτιωμένο ελαστικό αρμόστοκο, που τον καθιστά υδατωαποθητικό και αντιμηκυτιακή δράση. Η σφράγιση των κατασκευαστικών αρμών (ένωση δαπέδου με στηθαίου) και των αρμών συστολοδιαστολής (προτείνονται αρμοί ανά 25-40m2 ανάλογα μα τη διάσταση του μπαλκονιού) γίνεται με κορδόνι πολυαιθυλενίου, ειδική σιλικόνη η πολυουρεθανική μαστίχη.
Αδιαβροχοποίηση προσόψεων.
Η αδιαβροχοποίηση προσόψεων είναι διαδικασία που απαιτείται για να αποφύγουμε την εισροή του νερού, σε προσόψεις κτιρίων που είναι κατασκευασμένες από πορώδη υλικά, όπως πέτρα, μάρμαρα, εμφανή τούβλα, πωρόλιθο, κ.α. Η αδιαβροχοποίηση των τοίχων από πορώδη οικοδομικά υλικά έχει την έννοια του σφραγίσματος των πόρων τους έτσι ώστε να μην απορροφάται υγρασία. Όταν τα υλικά απορροφούν με ευχέρεια την υγρασία, οδηγούνται σιγά προς τη διάβρωση και την απαξίωση. Ο κυριότερος λόγος είναι οι καταστροφικές συνέπειες ενός πιθανού παγετού αλλά επίσης και η κυκλοφορία, εναπόθεση και επανακρυσταλλοποίηση των αλάτων που υπάρχουν είτε μέσα στα δομικά υλικά του τοίχου είτε στη γη.
Τα υλικά της αδιαβροχοποίησης δεν μπορούν να θεωρηθούν στεγανοποιητικά. Τα υλικά της αδιαβροχοποίησης δεν μπορούν να κλείσουν τις υφιστάμενες ή τις μελλοντικές ρωγμές και επίσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες υδροστατικής πίεσης. Τα υλικά αδιαβροχοποίησης είναι διαφανή και λεπτόρρευστα και απορροφώνται από τα υλικά. Όσο πιο βαθιά πάνε, τόσο πιο καλά γιατί δεν καταστρέφονται από τη δράση των υπεριωδών. Ένα καλό αδιαβροχοποιητικό υλικό θα πρέπει,να διεισδύει βαθιά μέσα στα πορώδη οικοδομικά υλικά, να μην αλλάζει τη μορφολογία των προσόψεων, να αντέχει για αρκετά χρόνια, να επιτρέπει τη διαπνοή των τοίχων. Η επιλογή του εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.
Αντιμετώπιση ανερχομένης υγρασίας.
Η ανερχόμενη υγρασία δημιουργεί ανθυγιεινές συνθήκες, ακαλαισθησία και δημιουργία μυκήτων και μούχλας. Η αντιμετώπισή της σε τοίχους κυρίως παλαιών οικοδομών από πέτρα ή τούβλα, αντιμετωπίζεται ριζικά με την εφαρμογή ειδικών μακροπορώδων επιχρισμάτων για την αφύγρανση της τοιχοποιίας. Εφαρμόζουμε έτοιμο κονίαμα, υψηλής διαπνοής που περιέχει ειδικά αερακτικά πρόσμικτα, επιλεγμένα αδρανή και τσιμέντα. Η σύνθεση αυτή το καθιστά κατάλληλο για αντιμετώπιση και αποκατάσταση των προβλημάτων που εμφανίζονται σε τοιχοποιίες με ανοδική υγρασία.
Στεγανοποίησημόνωση υπογείων.
Η στεγανοποίηση υπογείου είναι η εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα από τη εισροή του νερού και να δημιουργήσουμε υπόγειους στεγανούς χώρους. Σε περιοχές όπου ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά (π.χ. σε λεκανοπέδια) συμβαίνει συχνά, ιδιαίτερα το χειμώνα, να υγραίνονται τα δάπεδα και οι τοίχοι των υπογείων και των ισογείων των κτιρίων ή ακόμα και να πλημμυρίζουν τα υπόγεια από νερά, ακόμα και αν τα τοιχία τους έχουν άριστη στεγανοποίηση. Ακόμα και αν δεν υπάρξει πλημμύρα, οι φθορές στους σοβάδες και στα ξύλινα πατώματα και στα πλακάκια (τοίχων και δαπέδων) είναι σημαντικές και το χειρότερο είναι ότι ακόμα και μετά την επισκευή τους οι ζημιές αυτές επαναλαμβάνονται, γιατί το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Καταρχήν, το πιο σημαντικό είναι να σφραγιστούν οι ρωγμές του δαπέδου με επισκευαστικό τσιμέντο που θα περιέχει. Αν η επισκευή πρέπει να γίνει την ώρα που αναβλύζει νερό από κάποιο σημείο, να χρησιμοποιηθεί ταχύπηκτο επισκευαστικό τσιμέντο. Πάνω από το σημείο της επισκευής καλό είναι να περαστεί και ένα δεύτερο χέρι σκέτο, για να γεμίσει τυχόν ρωγμές που ίσως να δημιουργήθηκαν κατά το στέγνωμα του επισκευαστικού τσιμέντου.
Αυτή η επισκευή, όμως, δεν επαρκεί, αφενός επειδή δε λύνει το πρόβλημα της διαπερατότητας των πόρων και των μη ορατών τριχοειδών ρωγμών του δαπέδου από το νερό και αφετέρου επειδή συχνά οι πιέσεις που ασκούνται είναι πολύ μεγάλες και μπορεί να πετάξουν το μπάλωμα που φτιάξαμε. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται επιπλέον η εφαρμογή της ρητίνης (δύο χέρια) που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση των αρνητικών πιέσεων κάθε είδους και η οποία εφαρμόζεται υποχρεωτικά πάνω σε υγρή επιφάνεια. Σε περίπτωση που η επιφάνεια είναι στεγνή, συνιστάται να προηγηθεί η ρητίνη εμποτισμού (επίσης δύο χέρια), για να εξασφαλιστεί επιπλέον προστασία με το σφράγισμα των πόρων που αυτή επιτυγχάνει. Σε αυτήν την περίπτωση το θα εφαρμοστεί κατευθείαν πάνω στην επιφάνεια, πριν προλάβει να στεγνώσει. Ακριβώς η ίδια μεθοδολογία προτείνεται και για τα τσιμεντένια τοιχία υπογείων ή ισογείων.
Στεγανοποίηση μόνωσηφρεατίων ανελκυστήρων.
Η στεγανοποίηση του φρεατίου είναι εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη εισροή του νερού. Η σωστή στεγανοποίηση των κατασκευών αυτών είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για την αποφυγή καταστροφών των μεταλλικών τμημάτων του ανελκυστήρα ή βραχυκυκλωμάτων του συστήματος που μπορεί να προκληθούν από την εισροή των νερών.
Στεγανοποίηση μόνωσηπισίνας.
Η στεγανοποίηση πισίνας, είναι η εργασία πού απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την διαρροή του νερού. Η σωστή στεγανοποίηση, είναι σημαντική και αναγκαία λόγω της εξοικονόμησης του νερού, oι απώλειες του οποίου έχουν μεγάλο κόστος συμπλήρωσης. Επίσης παράπλευρα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν από τη διαρροή νερού στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής.
Στεγανοποίησημόνωση δεξαμενών.
Η στεγανοποίηση δεξαμενής είναι η εργασία πού απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την διαρροή του νερού. Η σωστή στεγανοποίηση των δξαμενών, είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για την εξοικονόμηση του νερού και για την αποφυγή παραπλεύρων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η διαρροή νερού στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής.
Στεγανοποίηση μόνωσημπάνιων – WC.
Η σωστή στεγανοποίηση των Μπάνιων – WC, είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για την αποφυγή καταστροφών των διπλανών δωματίων ή των χώρων των διαμερισμάτων που βρίσκονται κάτω από αυτά τα μπάνια - WC.
Σφράγιση αρμώνμόνωση-διατρήσεων τοίχων.
Εξωτερική μόνωση θερμομόνωση.
Με το ολοκληρωμένο σύστημα σοβατίζετε και θερμομονώσετε εξωτερικά το σπίτι σας. Αποτελεί το σύγχρονο τρόπο θερμομόνωσης προσόψεων, νέων αλλά και παλαιών κτιρίων. Με χρήση της ινοπλισμένης, ρητινούχας κόλλας τσιμεντοειδούς βάσης γίνεται επικόλληση θερμομονωτικών πλακών διογκωμένου πολυστυρενίου αντίστοιχα, εξωτερικά στις όψεις του κτιρίου. Το πάχος των θερμομονωτικών πλακών είναι από 3 έως 10cm ανάλογα με την μελέτη θερμομομόνωσης. Το διογκωμένο πολυστυρένιο είναι το πλέον κατάλληλο θερμομονωτικό υλικό για συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης και είναι σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεκτό στα πεδία εφαρμογής του. Είναι κατάλληλο για όλες τις κλιματικές ζώνες και για όποια συστήματα μόνωσης επιλέγονται, σύμφωνα με τις
τοπικές ανάγκες. Έπειτα ακολουθεί η τοποθέτηση βυσμάτων, για την επιπλέον προστασία του συστήματος από τους σεισμούς και τις ανεμοπιέσεις. Στη συνέχεια, όλη η επιφάνεια σοβατίζεται με υψηλής ποιότητας και ελαστικότητας επιχρίσματα όπου ενσωματώνεται ενισχυτικό πλέγμα αντιαλκαλικής προστασίας για την απόλυτη προστασία από τις ρηγματώσεις. Τα τελικά επιχρίσματα φινιρίσματος είναι έγχρωμα ή λευκά και υπάρχει η δυνατότητα για επιλογή ανάμεσα σε ιδιαίτερα ελκυστικές τεχνοτροπίες όπως λείο, τριφτό, γραφιάτο, χωριάτικο, απομίμηση γρανίτη κ.λ.π.
Με το σύστημαθερμομόνωση εξασφαλίζετε εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας χειμώνα – καλοκαίρι ενώ οι εξαιρετικής ποιότητας σοβάδες που χρησιμοποιούνται, δεν ρηγματώνουν και προσφέρουν πλήρη στεγάνωση των προσόψεων από την εξωτερικά εισερχόμενη υγρασία και το
νερό της βροχής. Τα χρώματα δεν ξεφλουδίζουν, καθόσον τα τελικά επιχρίσματα είναι έγχρωμα στη μάζα τους.
Παράλληλα προστατεύετε το κτίριο από τις θερμικές καταπονήσεις και την συμπύκνωση των υδρατμών. Καταργεί τις θερμογέφυρες και αξιοποιεί την θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων, εξασφαλίζοντας θερμική άνεση στον εσωτερικό χώρο. Εξοικονομείτε ωφέλιμο χώρο καθόσον το σύστημα εφαρμόζεται εξωτερικά στο κτίριο. Έτσι σε καινούρια κτίρια δεν χρειάζεται να κτισθεί διπλός εξωτερικός τοίχος προκειμένου να τοποθετηθεί θερμομονωτικό υλικό στο κενό. Μπορεί να κτισθεί μονός δρομικός εξωτερικός τοίχος με αποτέλεσμα να κερδηθούν πολύτιμα τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμης επιφάνειας. Είναι ιδανικός τρόπος αναπαλαίωσης και θερμομόνωσης υφισταμένων κτιρίων. Έχει το πλεονέκτημα, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του, να μην διακόπτονται οι λειτουργίες χρήσης του κτιρίου. Για την εφαρμογή του σε υφιστάμενη πολυκατοικία απαιτείται συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών και έκδοση οικοδομικής άδειας με στήσιμο σκαλωσιάς και κατάληψη πεζοδρομίου. Το κόστος τοποθέτησης επιβαρύνεται με το κόστος αμοιβής Μηχανικού και ασφαλιστικές εισφορές.
Εσωτερική μόνωσηΘερμομόνωση τοίχων.
Η εσωτερική θερμομόνωση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για παλαιές κατοικίες όπου γρήγορα, καθαρά και με χαμηλό κόστος μπορεί να βελτιωθεί καθοριστικά η θερμομονωτική αξία του κτιρίου. Η επένδυση των εξωτερικών τοίχων μπορεί να γίνει είτε με έτοιμα θερμομονωτικά πανέλα που επικολλούνται, είτε με την κατασκευή μεταλλικού σκελετού όπου στερεώνεται το μονωτικό υλικό ορυκτοβάμβακας και βιδώνεται η γυψοσανίδα. Επίσης με χρήση μεταλλικού
σκελετού, μονωτικού υλικού ορυκτοβάμβακα και γυψοσανίδας μπορεί να γίνει η εσωτερική θερμομόνωση οροφών. Μπορείτε να θερμομονώσετε εσωτερικά αμόνωτες εξωτερικές τοιχοποιίες όλων των ειδών, όπως από τούβλα, σκυρόδεμα, πέτρα ή τσιμεντόλιθους. Η εσωτερική θερμομόνωση είναι μονόδρομος όταν η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται (διατηρητέα κτίρια, παραδοσιακοί οικισμοί). Έχει επίσης ένα
σημαντικό πλεονέκτημα για την εφαρμογή της στις πολυκατοικίες, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης
μπορεί να μονώσει το σπίτι του με λίγα χρήματα, αναβαθμίζοντάς το τουλάχιστον κατά μια
ενεργειακή κατηγορία, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών.
Σε αρκετές περιπτώσεις η εσωτερική θερμομόνωση δίνει λύσεις σε αμόνωτα κτίρια που είναι σε επαφή το ένα με το άλλο, σε πυκνή δόμηση όπως σε κέντρα πόλεων και στην ανεξάρτητη θερμομόνωση διαμερισμάτων υφιστάμενων πολυκατοικιών. Συμπερασματικά, η λύση της εσωτερικής θερμομόνωσης με γυψοσανίδα και μονωτικό υλικό προβάλλει ως οικονομικά η βέλτιστη μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες ενέργειας, αλλά και αποφεύγοντας άσκοπες δαπάνες. Επίσης λόγω της γρήγορης απόδοσης στη θέρμανση ή στο δροσισμό, ενδείκνυται ιδιαίτερα για εξοχικές κατοικίες και κτίρια γραφείων.
Η εσωτερική θερμομόνωση, μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη θερμομόνωση, καθώς υπάρχουν λύσεις για όλα τα στοιχεία των κτιρίων (τοιχοποιία, οροφή, δάπεδο), με άριστα χαρακτηριστικά συντελεστών
θερμοπερατότητας, που υπερκαλύπτουν και τις πιο αυστηρές απαιτήσεις του Κ.ΕΝ.Α.Κ. και διαθέτουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα.
• Κορυφαία θερμομόνωση
• Εύκολη εφαρμογή
• Ξεχάστε λάσπες, μπάζα και γκρεμίσματα
• Ταχύτητα δόμησης
• Άριστη τελική επιφάνεια
• Βέλτιστη σχέση απόδοσης-τιμής
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Τα θερμομονωτικά υλικά χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την προέλευσή τους και τη σύστασή τους σε οργανικά και ανόργανα, ανάλογα με την επεξεργασία που υφίστανται πριν τη διάθεσή τους σε φυσικά και τεχνητά, ανάλογα με τη δομή τους σε ανοικτών-κλειστών κυψελών ή πόρων αέρα, ανάλογα με το ειδικό τους βάρος σε ελαφρά ή βαριά και ανακλαστικά ή μη ανακλαστικά υλικά. Τα θερμομονωτικά υλικά τα εξετάζουμε ακολουθώντας την παρακάτω ομαδοποίηση:
- Ανόργανα τεχνητά υλικά ανοικτής δομής:Υαλοβάμβακας, Πετροβάμβακας
- Ανόργανα τεχνητά υλικά κλειστής δομής:Κυψελωτό Γυαλί, Περλίτης,\'Ετοιμα Δομικά Στοιχεία
- Οργανικά τεχνητά υλικά κλειστής δομής:Εξηλασμένη Πολυστερίνη,Διογκωμένη Πολυστερίνη, Πολυουρεθάνη,Φαινολικοί Αφροί
- Οργανικά τεχνητά υλικά ανοικτής δομής:Ξυλόμαλλο (Heraklith)
- Ανακλαστικά υλικά πολλαπλών στρώσεων:R-FLEX (Relmat)
ΘερμομόνωσημόνωσηΚεκλιμμένης Στέγης από πλάκα σκυροδέματος
ΚατασκευήμόνωσηςΘερμομόνωσης
Για την κατασκευή ενός τετραγωνικού μέτρου (1m2) Θερμομόνωσης κεραμοσκεπής σε επικλινή πλάκα σκυροδέματος οι απαραίτητες εργασίες περιγράφονται παρακάτω:
- Kατασκευή κεκλιμένης πλάκας από σκυρόδεμα πλάκας.
- Τοποθέτηση των θερμομονωτικών πλακών με πάχος πάχους σύμφωνα με τη μελέτη θερμομόνωσης .... cm και πυκνότητας 32 - 35 kg/m3, ανάμεσα σε ξύλινους στρωτήρες που καρφώνονται στην πλάκα σε αποστάσεις όσο και το πλάτος των μονωτικών πλακών.
- Τοποθέτηση, χαλαρά και κάρφωμα επάνω στους στρωτήρες της υγρομονωτικής πλαστομερής μεμβράνης ασφαλτικής μάζας 3 kg/m2 με οπλισμό υαλοπιλήματος 50 kg/m2.
- Κάρφωμα ξύλινων πήχεων επάνω στους στρωτήρες και κάθετα προς αυτούς σε αποστάσεις τέτοιες ώστε να τοποθετηθούν επάνω σ\' αυτούς τα κεραμίδια. Οι ξύλινοι αυτοί πήχεις στερεώνουν ταυτόχρονα την στεγανωτική μεμβράνη.
- Τοποθέτηση των κεραμιδιών.
ΘερμομόνωσημόνωσηΠεριμετρικών Τοιχείων Σκυροδέματος
Κατασκευή μόνωσης Στεγάνωσης - Θερμομόνωσης
Για την κατασκευή ενός τετραγωνικού μέτρου (1m2) στεγάνωσης - θερμομόνωσης τοιχείου σε επαφή με το έδαφος και για τις σχετικές εργασίες όπως περιγράφονται παρακάτω:
- τον καθαρισμό και την εξομάλυνση τυχόν μικροανωμαλιών με βούρτσα, ή συρματόβουρτσα, ή σπάτουλα, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν σαθρά μέρη, ξένα σώματα, σκόνες, κηλίδες από λάδια και προεξέχουσες φουρκέτες ξυλοτύπων.
- Την επισκευή με επισκευαστικά κονιάματα όλων των ασθενών σημείων (φουρκέτες, πυρέλα, φωλιές, αρμοί διακοπής εργασίας).
- Επάλειψη στεγανωτικού τσιμεντοειδούς κονιάματος σε δυο στρώσεις.
- Η δεύτερη στρώση επαλείφεται μετά το στέγνωμα της πρώτης και με κάθετη προς αυτή διεύθυνση. Στα στοιχεία σκυροδέματος, η στεγάνωση θα ξεκινά όσο το δυνατό χαμηλότερα από τη στάθμη του δαπέδου του υπογείου.
- την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών τύπου FIBRAN RF πάχους, σύμφωνα με τη μελέτη θερμομόνωσης .......cm και πυκνότητας 32-35 kg/m3 . Οι πλάκες πρέπει να έχουν διασταυρούμενους και ελαχιστοποιημένους αρμούς και να στερεώνονται στα τοιχία με τσιμεντοκονία ή να κολλιούνται με κόλλα ειδικού τύπου.
- την τοποθέτηση και στερέωση αποστραγγιστικής μεμβράνης με κωνικές προεξοχές κσι γεωύφασμα επί των θερμομονωτικών πλακών.
- την πλήρωση του ορύγματος με λιθοριπή.
ΘερμομόνωσημόνωσηΔαπέδου επί Εδάφους
Κατασκευή μόνωσης Στεγάνωσης - Θερμομόνωσης
Για την κατασκευή ενός τετραγωνικού μέτρου (1m2) στεγάνωσης - θερμομόνωσης δαπέδου σε επαφή με το έδαφος και για τις σχετικές εργασίες όπως περιγράφονται παρακάτω:
- τη διάστρωση επί του εδάφους, σκύρων σε ελάχιστο πάχος 25cm και την τοποθέτηση επάνω σε αυτά διαχωριστικής στρώσης φύλλου πολυαιθυλενίου πάχους 3mm έτσι, ώστε να υπάρχει επικάλυψη των φύλλων το λιγότερο κατά 10cm. Τα φύλλα πολυαιθυλενίου επικολλούνται μεταξύ τους με ειδική αυτοκόλλητη ταινία πλάτους τουλάχιστον 5cm και αναδιπλώνονται στα κατακόρυφα τμήματα, σε ύψος τουλάχιστον 10cm, όπου και στερεώνονται προσωρινά. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποστραγγιστική μεμβράνη με κωνικές προεξοχές.
- την κατασκευή έπειτα της πλάκας του οπλισμένου σκυροδέματος.
- την εξομάλυνση και το καθάρισμα της επιφάνειας της πλάκας μετά το στέγνωμα της
- Την επισκευή με επισκευαστικά κονιάματα όλων των ασθενών σημείων (φουρκέτες, πυρέλα, φωλιές, αρμοί διακοπής εργασίας).
- Επάλειψη στεγανωτικού τσιμεντοειδούς κονιάματος σε δυο στρώσεις.
- Η δεύτερη στρώση επαλείφεται μετά το στέγνωμα της πρώτης και με κάθετη προς αυτή διεύθυνση.
- την τοποθέτηση των μονωτικών πλακών τύπου FIBRAN ECO FL πάχους, σύμφωνα με τη μελέτη θερμομόνωσης ........cm και πυκνότητας 38 - 40 kg/m3. Η τοποθέτηση τους γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να θηλυκώνουν η μία μέσα στην άλλη με τις αντίστοιχες προεξοχές των άκρων τους.
- την επικάλυψη του θερμομονωμένου δαπέδου με φύλλα πολυαιθυλενίου πάχους τουλάχιστον 3mm τα οποία επικαλύπτονται μεταξύ τους κατά 10cm τουλάχιστον και κολλιούνται με ειδική αυτοκόλλητη ταινία ελαχίστου πάχους 5cm. Στα κατακόρυφα τμήματα αναδιπλώνονται κατά 10cm τουλάχιστον και συγκρατούνται προσωρινά.
- την επίστρωση του τελικού δαπέδου με την κατασκευή της εξισωτικής στρώσης από γαρμπιλοσκυρόδεμα.
- την επίστρωση τσιμεντοκονίας με την οποία επικολλούνται τα κεραμικά πλακίδια, πλάκες μαρμάρου ή άλλο υλικό, σύμφωνα με τη μελέτη.
Θερμομόνωση-Στεγάνωση μόνωσηΣυμβατικού Δώματος.
Στεγάνωση μόνωσηκαι θερμομόνωση της τελικής επιφάνειας.
Για την κατασκευή ενός τετραγωνικού μέτρου (1m2) στεγάνωσης και θερμομόνωσης του συμβατικού δώματος και για τις σχετικές εργασίες όπως περιγράφονται στη συνέχεια:
- την τοποθέτηση κατά ισοδύναμο τρόπο (σταυρωτά) σκληρών θερμομονωτικών πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης τύπου FIBRAN ECO RF ΔΩΜΑΤΩΝ διαστάσεων 1,25x 0.60m ή εναλλακτικά FIBRAN ECO GIGA διαστάσεων 1.20 x 2.50 m, πάχους σύμφωνα με τη μελέτη θερμομόνωσης ......cm και πυκνότητας 32-35 kg/m3. Επιλέγεται ο τύπος των πλακών με τελειώματα τέτοια, ώστε να θηλυκώνουν η μια με την άλλη και να καλύπτουν πλήρως το δώμα.
- την τοποθέτηση πάνω από τις θερμομονωτικές πλάκες, φύλλων πολυαιθυλενίου πάχους 0.2mm με αλληλοκάλυψη στα άκρα τους, ελάχιστου πλάτους 10cm. Τα φύλλα πολυαιθυλενίου κολλιούνται μεταξύ τους με ειδική αυτοκόλλητη αδιάβροχη ταινία πλάτους 5cm τουλάχιστον και αναδιπλώνονται στα κατακόρυφα τμήματα (στηθαία, καπνοδόχοι, κλπ.) σε ύψος τουλάχιστον 10cm όπου και συγκρατούνται προσωρινά.
- τη διάστρωση οπλισμένης τσιμεντοκονίας ή γαρμπυλοσκυροδέματος με ελάχιστο πάχος 6 εκ. για τη διαμόρφωση κλίσεων απορροής όμβριων υδάτων. Η ελάχιστη κλίση θα πρέπει να είναι 2%. Στην περίπτωση που το πάχος του γεμίσματος είναι μεγάλο μπορεί να προηγηθεί τοποθέτηση ελαφροσκυροδέματος ή κυψελωτού κονιοδέματος προκειμένου να μειωθεί το βάρος της φόρτισης της πλάκας. Η διάστρωση της τσιμεντοκονίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της και την κατασκευή των αρμών διαστολής, καθώς και ενδιάμεσοι αρμοί εφόσον η διαγώνιος των σχηματιζόμενων ορθογωνίων ή τετραγώνων είναι μεγαλύτερη των 18 m.
- Την τοποθέτηση πολυεστερικού γεωυφάσματος ως στρώση ανεξαρτητοποίησης.
- την τοποθέτηση, μετά το στέγνωμα του primer, υγρομονωτικής μεμβράνης πλαστομερoύς μάζας 3 kg/m2 με οπλισμό υαλοπιλήματος 50kg/m2. Η επικόλληση της μεμβράνης αυτής γίνεται επί όλης της επιφάνειας με χρήση φλόγιστρου.
- την τοποθέτηση της δεύτερης στρώσης ασφαλτικής μεμβράνης πλαστομερούς μάζας 4 kg/m2 με οπλισμό πολυεστερικού υφάσματος 200 gr/m2 πάντα στην ίδια διεύθυνση με αυτές της πρώτης και με μετάθεση των τελειωμάτων τους κατά 0.5cm. Τα φύλλα των μεμβρανών και των δυο στρώσεων (πλάτους 1.00m) συγκολλούνται στα άκρα μεταξύ τους σε μια αλληλοεπικάλυψη 0.1m με χρήση φλόγιστρων.
- Γενικά η εφαρμογή της μεμβράνης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τη μεθοδολογία του εργοστασίου παραγωγής της και με χρήση όλου του φάσματος των ειδικών τεμαχίων (εξαεριστήρες κ.α.) και εξαρτημάτων που το ίδιο το εργοστάσιο προμηθεύει για την ορθή χρήση του υλικού και τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.
- την ελεύθερη τοποθέτηση των πλακών πεζοδρομίου, διαστάσεων 40x40x4cm, χωρίς συγκόλληση τους με τσιμεντοκονία, και χωρίς αρμολόγημα. Ελαστική σφράγιση λαμβάνει χώρα μόνο στους περιμετρικούς αρμούς διαστολής.
Κατασκευή τελειώματος στεγάνωσης μόνωσης σε στηθαίο μικρού ύψους.
Για την κατασκευή ενός μέτρου μήκους(1m) τελειώματος στεγάνωσης σε στηθαίο μικρού ύψους και για τις σχετικές εργασίες όπως περιγράφονται στη συνέχεια:
- τη διάστρωση της επιφάνειας του από σκυρόδεμα ή από τοιχοποιία στηθαίου με μια στρώση βερνίκι εμποτισμού ασφαλτικής βάσης (primer) μέχρις το υψηλότερο σημείο του στηθαίου (συμπεριλαμβανομένης και της στέψης).
- την κόλληση, μετά το στέγνωμα του primer ασφαλτικής μεμβράνης, στη συμβολή στηθαίου και πλάκας καλύπτοντας και τη στέψη του στηθαίου. Η τοποθέτηση της γίνεται αφού προηγουμένως θερμανθεί η προς επικόλληση κάτω επιφάνεια της μεμβράνης με φλόγιστρο.
- την επικόλληση της δεύτερης υγρομονωτικής μεμβράνης σε συνέχεια από το οριζόντιο τμήμα εν θερμώ, με τη βοήθεια φλόγιστρου, απευθείας επάνω στη μεμβράνη της πρώτης στρώσης και μέχρι τη στέψη του στηθαίου. (Βλέπε σχεδιάγραμμα).
- την επικόλληση στην περιοχή συνάντησης με το στηθαίο, εν θερμώ, πρόσθετης ασφαλτικής μεμβράνης, ίδιου τύπου με της δεύτερης στρώσης, με τη βοήθεια φλόγιστρου που επικαλύπτοντας τις άκρες ή τα τελειώματα της πρώτης και δεύτερης στρώσης, φτάνει μέχρι το υψηλότερο σημείο του στηθαίου επάνω στην προηγούμενη. Η μεμβράνη αυτή πρέπει να έχει επικάλυψη ορυκτής ψηφίδας, όπως και η άνω επιφάνεια της δεύτερης μεμβράνης, για την προστασία της από την ηλιακή ακτινοβολία.
Κατασκευή τελειώματος στεγάνωσης μόνωσης που απολήγει σε τοιχοποιία.
Για την κατασκευή ενός μέτρου μήκους (1m) τελειώματος στεγάνωσης που απολήγει σε τοιχοποιία και για εργασίες όπως περιγράφονται στη συνέχεια:
- τη διάστρωση της επιφάνειας του από σκυρόδεμα ή από τοιχοποιία στηθαίου με μια στρώση βερνίκι εμποτισμού ασφαλτικής βάσης (primer) μέχρις ύψους 30cm τουλάχιστον από την άνω τελική στάθμη του δώματος.
- τη διάστρωση, μετά το στέγνωμα του primer, της πρώτης στρώσης ασφαλτικής μεμβράνης η οποία συνεχίζεται επί της τοιχοποιίας σε τέτοιο ύψος, ώστε να βρίσκεται ψηλότερα από όλες τις κατασκευαστικές στρώσεις του δώματος. Η τοποθέτηση της γίνεται αφού προηγουμένως θερμανθεί όλη η προς επικόλληση κάτω επιφάνεια της μεμβράνης με φλόγιστρο.
- την επικόλληση της δεύτερης υγρομονωτικής μεμβράνης σε συνέχεια από το οριζόντιο τμήμα εν θερμώ, με τη βοήθεια φλόγιστρου, απευθείας επάνω στη μεμβράνη της πρώτης στρώσης και τουλάχιστον μέχρι το ύψος των 30cm πάνω από την τελική άνω στάθμη του δώματος.
- την επικόλληση, εν θερμώ. πρόσθετης ασφαλτικής μεμβράνης, ίδιου τύπου με της δεύτερης στρώσης, με τη βοήθεια φλόγιστρου επικαλύπτοντας τις άκρες ή τα τελειώματα της πρώτης και δεύτερης στρώσης. Η μεμβράνη αυτή πρέπει να έχει επικάλυψη ορυκτής ψηφίδας, όπως και η άνω επιφάνεια της δεύτερης μεμβράνης, για την προστασία της από την ηλιακή ακτινοβολία. την τοποθέτηση ελάσματος αλουμινίου πλάτους 25mm για την υγροπροστασία και την πρόσθετη στερέωση του τελειώματος των μεμβρανών Τα βύσματα στερέωσης τοποθετούνται ανά 0.30 cm και στα δυο άκρα ανά 0.1m και τέλος, η πλήρωση-στεγάνωση του άνω μέρους της μεταλλικής διατομής με ελαστική μαστίχη και με χρήση πιστολιού ή τυποποιημένης φύσιγγας.
Θερμομόνωση-Στεγάνωση μόνωση Αντεστραμμένου Βατού Δώματος.
Στεγάνωση και θερμομόνωση της τελικής επιφάνειας.
Για την κατασκευή ενός τετραγωνικού μέτρου (1m2) στεγάνωσης και θερμομόνωσης του δώματος και για τις σχετικές εργασίες όπως περιγράφονται στη συνέχεια:
- τη διάστρωση οπλισμένης τσιμεντοκονίας ή γαρμπυλοσκυροδέματος με ελάχιστο πάχος για τη διαμόρφωση κλίσεων απορροής όμβριων υδάτων. Η ελάχιστη κλίση θα πρέπει να είναι 2%. Στην περίπτωση που το πάχος του γεμίσματος είναι μεγάλο μπορεί να προηγηθεί τοποθέτηση ελαφροσκυροδέματος ή κυψελωτού κονιοδέματος προκειμένου να μειωθεί το βάρος της φόρτισης της πλάκας. Η διάστρωση της τσιμεντοκονίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της και την κατασκευή των περιμετρικών αρμών διαστολής.
- Την τοποθέτηση πολυεστερικού γεωυφάσματος ως στρώση ανεξαρτοποίησης.
- την μετά το στέγνωμα του primer, τοποθέτηση υγρομονωτικής μεμβράνης πλαστομερούς ασφαλτικής μάζας 3kg/m2 με οπλισμό υαλοπιλήματος 50kg/m2. Η επικόλληση της μεμβράνης επί του υποστρώματος γίνεται σημειακά με χρήση φλόγιστρου.
- τη διάστρωση και επικόλληση της δεύτερης υγρομονωτικής μεμβράνης πλαστομερούς μάζας 4kg/m2 με οπλισμό πολυεστερικού υφάσματος 200 kg/m2. Η επικόλληση της δεύτερης μεμβράνης γίνεται επί όλης της επιφάνειας της πρώτης με χρήση φλόγιστρου. Οι μεμβράνες της δεύτερης στρώσης τοποθετούνται πάντα στην ίδια διεύθυνση με αυτές της πρώτης και με μετάθεση των τελειωμάτων τους κατά 0,5m. Τα φύλλα των μεμβρανών και των δύο στρώσεων (πλάτους 1.0m) συγκολλούνται στα άκρα μεταξύ τους σε μια αλληλοεπικάλυψη 0.1m με χρήση φλόγιστρων.
- Γενικά η εφαρμογή της μεμβράνης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τη μεθοδολογία του εργοστασίου παραγωγής της και με χρήση όλου του φάσματος των ειδικών τεμαχίων (εξαεριστήρες κ.α.) και εξαρτημάτων που το ίδιο το εργοστάσιο προμηθεύει για την ορθή χρήση του υλικού και τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.
- την τοποθέτηση κατά ισοδύναμο τρόπο (σταυρωτά) σκληρών θερμομονωτικών πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης τύπου FIBRAN ECO RF ΔΩΜΑΤΩΝ ή εναλλακτικά FIBRAN ECO GIGA διαστάσεων 1,25x0,60 m ή εναλλακτικά FIBRAN ECO GIGA διαστάσεων 1,20x2,50m, πάχους σύμφωνα με τη μελέτη θερμομόνωσης .........cm και πυκνότητας 32-35kg/m3. Επιλέγεται ο τύπος των πλακών με τελειώματα τέτοια, ώστε να θηλυκώνουν η μια με την άλλη. Οι θερμομονωτικές πλάκες θα καλύπτουν πλήρως το δώμα και θα περιβάλλουν εφαρμοστά, όπου υπάρχουν, τις ένθετες στα ταρατσομόλυβα μεταλλικές σχάρες,
- τη διάστρωση πολυεστερικής υδατοπερατής λινάτσας (γεωϋφασμα) για την προστασία των θερμομονωτικών πλακών από τα φορτία των πλακών πεζοδρομίου της τελικής επικάλυψης που μεταβιβάζονται σ\' αυτές. Το γεωϋφασμα βάρους 130-15kg/m2 τουλάχιστον διαστρώνεται έτσι, ώστε να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη των φύλλων τους στα τελειώματα τους το λιγότερο κατά 10cm. Τα φύλλα λινάτσας θα κολληθούν μεταξύ τους με αυτοκόλλητη ταινία πλάτους 5cm. τουλάχιστον, θα αναδιπλώνονται και στα κατακόρυφα τμήματα (στηθαία κ.λ.π.) σε ύψος τουλάχιστον 10cm, όπου θα συγκρατούνται προσωρινά.
- την τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου 40χ40χ4cm πάνω σε ειδικά πλαστικά στρογγυλά στηρίγματα με υποδοχές σε μορφή σταυρού, ώστε να στηρίζονται σ\' αυτά οι γωνίες 4 πλακών που συντρέχουν σε αυτά. Το διάκενο αέρα πάχους 1cm μεταξύ της κάτω επιφάνειας των πλακών και της λινάτσας διασφαλίζει τον καλύτερο αερισμό του δώματος και συνεπώς το σύντομο στέγνωμα των υποκείμενων στρώσεων μετά από βροχή. Οι πλάκες πεζοδρομίου μπορεί να τοποθετηθούν εναλλακτικά και απευθείας στη λινάτσα χωρίς τη μεσολάβηση στηριγμάτων.
Κατασκευή τελειώματος στεγάνωσης μόνωσησε στηθαίο μικρού ύψους.
Για την κατασκευή ενός μέτρου μήκους (1m) τελειώματος στεγάνωσης που απολήγει σε τοιχοποιία και για τις σχετικές εργασίες όπως περιγράφονται στη συνέχεια:
- τη διάστρωση της επιφάνειας του από σκυρόδεμα ή από τοιχοποιία στηθαίου με μια στρώση βερνίκι εμποτισμού ασφαλτικής βάσης (primer) μέχρις ύψους 30cm τουλάχιστον από την άνω τελική στάθμη του δώματος.
- τη διάστρωση, μετά το στέγνωμα του primer, της πρώτης στρώσης ασφαλτικής μεμβράνης η οποία συνεχίζεται επί του στηθαίου σε τέτοιο ύψος, ώστε να βρίσκεται ψηλότερα από όλες τις κατασκευαστικές στρώσεις του δώματος. Η τοποθέτηση της γίνεται αφού προηγουμένως θερμανθεί όλη η προς επικόλληση κάτω επιφάνεια της μεμβράνης με φλόγιστρο.
- την επικόλληση της δεύτερης υγρομονωτικής μεμβράνης σε συνέχεια από το οριζόντιο τμήμα εν θερμώ, με τη βοήθεια φλόγιστρου. απευθείας επάνω στη μεμβράνη της πρώτης στρώσης και τουλάχιστον μέχρι το ύψος των 30cm πάνω από την τελικά άνω στάθμη του δώ