Μέγεθος που μετρά τη ροή του αέρα σε ένα χώρο, π.χ. σε ένα δωμάτιο, λόγω της λειτουργίας συσκευών αερισμού. Συνήθως μετριέται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα ή κυβικά πόδια ανά λεπτό.
μιμικοσ
Βλήμα για την προσβολή ενός υποβρυχίου. Πρόκειται συνήθως για βόμβες βάθους (διάφοροι τύποι πολυβομβών) εφοδιασμένες με κρουσιφλεγείς πυροσωλήνες.
Η διαμόρφωση του άκρου μιας ράβδου οπλισμού σε μορφή γάντζου για τη βελτίωση της πρόσφυσης του οπλισμού με το σκυρόδεμα.
Ειδικό όχημα με δεξαμενή που περιέχει καυτή άσφαλτο, την οποία εγχύει ομοιόμορφα στο προς ασφαλτόστρωση έδαφος μέσω συστήματος με πολλαπλούς αυλούς έγχυσης.

Κυκλωματικό δίκτυο πηνίων και πυκνωτών σε κύκλωμα αφίδρομης εκπομπής που προσομοιάζει την αντίσταση γραμμής μεταφοράς ώστε ο δέκτης να μη παρουσιάζει απόκριση στα εξερχόμενα σήματα.

 

Aειφόρος Ανάπτυξη: ονομάζεται η μορφή οικονομικής ανάπτυξης που δεν μειώνει ούτε υποβαθμίζει τους φυσικούς πόρους από τους οποίους εξαρτάται η παρούσα αλλά και η μελλοντική ζωή.

Είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται όταν ένας αγωγός που διαρρέεται από ρεύμα τοποθετηθεί σε ένα μαγνητικό πεδίο. Τότε σ'αυτόν δημιουργείται μία τάση αντίστροφης πολικότητας, λόγω της φαινομενικής κίνησης κατιόντων του πλέγματος του αγωγού.

Απεικόνιση των στόχων που καταγράφει ένα ραντάρ, ώστε η απόσταση και το αζιμούθιο του στόχου να είναι οι συντεταγμένες του σε ένα ορθογώνιο σύστημα αξόνων.

Αλφαρiθμική οπτική παρουσίαση της οποίας τα σήματα διέγερσης προέρχονται από εκκενώσεις αερίου σε ηλεκτρονικό σωλήνα.

Co-ένεση διαδικασία.Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση δύο μονάδων έγχυσης, μία για το συμπαγές υλικό, που θα αποτελέσει το «δέρμα», και η δεύτερη για το προϊόν που θα εισάγεται επεκτάσιμη. Οι δύο ομάδες σε συνδυασμό με τη διάταξη ασφάλισης. Έχει μια ένεση σε δύο στάδια: πρώτα το συμπαγές προϊόν που γεμίζει μόνο ένα δακτυλικό αποτύπωμα, τότε η επεκτάσιμη υλικό που συμπληρώνει την κοιλότητα. Η επιφάνεια είναι λεία και συμπαγής και δεν απαιτεί καμία τελειώματος.

Μεγάλη επιφάνεια καλυμμένη με ασφαλτοτάπητα η σκυρόδεμα η οποία χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων ή για αποθήκευση εμπορευμάτων που δεν απαιτούν προστασία από τις καιρικές συνθήκες.
Eργοστάσιο στο οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με την βοήθεια άλλων μορφών ενέργειας.

Ονομάζεται η τάση που έχει ένα υλικό, στο οποίο εφαρμόζεται μία σταθερή εντατική κατάσταση, να αυξάνεται στην διάρκεια του χρόνου η παραμόρφωσή του. Η παραμόρφωση από τα ερπυστικά φαινόμενα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη στους υπολογισμούς, ειδικά στις κατασκευές από προεντεταμένο σκυρόδεμα. Επίσης το φαινόμενο του ερπυσμού παρατηρείται σε μεγάλη κλίμακα, στις εδαφικές στρώσεις όπου κινούνται αργά αλλά σταθερά η μία σε σχέση με την άλλη υπό σταθερή πάντα φόρτιση.

Hygrometry

Το δέρμα έχει να αναπνεύσει. Εάν η ικανότητα αυτή είναι περιορισμένη ή μειώνεται (όπως φορώντας καμπαρντίνα), και αναστέλλει τη φυσική ενέργεια του ιδρώτα, με αποτέλεσμα μια γενική αίσθηση αδιαθεσίας. Ομοίως, ο τοίχος πρέπει να είναι σε θέση να αναπνεύσει, αλλιώς είναι επιζήμια για την ευημερία.
Τα πρόσωπα που βρίσκονται σε παραγωγή - με την αναπνοή και ιδρώτα - μια σημαντική ποσότητα των υδρατμών (σε κάθε θέμα, με την αναπνοή, περίπου 40 g / ώρα ατμού). Επιπλέον, μπάνια και κουζίνες είναι μια άλλη πηγή του ατμού. Η παρούσα ατμών του εσωτερικού περιβάλλοντος τείνει να μεταναστεύουν μέσω των τειχών (συμπεριλαμβανομένης και της στέγης), για να διαλύσει το εξωτερικό.
Επειδή το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς προβλήματα, είναι απαραίτητο ότι ο ατμός δεν συναντούν εμπόδια κατά μήκος το δρόμο του. Αιφνίδια μείωση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα στην επιφάνεια επαφής με μονωτικό στρώμα) ή η έντονη αύξηση της αντοχής στη διάδοση της (π.χ. εξωτερική πλαστική γύψο αδιαπέραστο από νερό) συμπύκνωση προκαλέσει στον τοίχο. Το νερό που παράγεται κατά συνέπεια, υγραίνει τον τοίχο προκαλώντας σημαντική μείωση στην μόνωση του τοίχου. Επίσης, η συμπύκνωση υδρατμών πάνω στο σοβά επιφάνειες προ ¬ λεκέδες vocando, μούχλα και, στην περίπτωση των τοίχων ή εξωτερικά τελειώματα αδιαπέραστο από νερό, μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα χρόνια, το πρήξιμο και αποκόλληση του σοβά ίδια .
Είναι επομένως σαφές ότι οι εξωτερικοί τοίχοι, συμπεριλαμβανομένης της οροφής, πρέπει να είναι διαπερατό στον ατμό και ταυτόχρονα μονωτικό. Στην στέγες, αν δεν γίνει το κατάλληλο σύστημα εξαερισμού κάτω από τα κεραμίδια, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την εμφάνιση των μανιταριών στην υποστήριξη σανίδες (με κίνδυνο υποθέματα), ή τη δυνατότητα των φαινομένων κατάψυξης όταν το υλικό της imibito νερό.

Κεραία εκπομπής και λήψης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ενός αεροπλάνου. Μπορεί να είναι κεραία τηλεπικοινωνιών ή και κεραία ραντάρ.
Μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας στο ηλεκτρομαγνητικό (emu) σύστημα (ή σύστημα cm-gr-sec) μονάδων. Σε σχέση με το Farad, δηλαδή τη μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας στο διεθνές σύστημα μονάδων, ισχύει ότι 1aF=10+9 F.
Υποδιαίρεση της μονάδας μέτρησης πυκνότητας ηλεκτρικού ρεύματος που ισοδυναμεί με το 1/1000 του Farad και συμβολίζεται με mF.
Μονάδα ηλεκτρικής τάσης, ίση με 10-3 Volts. Συμβολίζεται με mV.
Μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής διπολικής ροπής στο ηλεκτρομαγνητικό (emu) σύστημα (ή σύστημα cm-gr-sec) μονάδων. Συμβολίζεται ως aCcm.
Μονάδα μέτρησης του δυναμικού, της διαφοράς δυναμικού - τάσης και της ηλεκτρεγερτικής δύναμης στο ηλεκτρομαγνητικό (emu) σύστημα (ή σύστημα cm-gr-sec) μονάδων. Ισχύει: 1aV=10-8V όπου το Volt (V) είναι η αντίστοιχη μονάδα μέτρησης στο διεθνές σύστημα μονάδων.
Γνωστή μονάδα μέτρησης στο σύστημα S .I. της ηλεκτρικής αγωγιμότητας ενός αγωγού, η οποία αντιστοιχεί σε ρεύμα ενός Ampere το οποίο παράγεται από διαφορά φάσης ενός Volt .
Μονάδα μέτρησης της ειδικής αντίστασης ενός αγωγού στο ηλεκτρομαγνητικό (emu) σύστημα (ή σύστημα cm-gr-sec) μονάδων. Συμβολίζεται ως aΩcm.
Μονάδα μέτρησης του έντασης του ηλεκτρικού πεδίου στο ηλεκτρομαγνητικό (emu) σύστημα (ή σύστημα cm-gr-sec) μονάδων. Συμβολίζεται ως aV/cm.

 

Mεθάνιο (CH4): είναι ένα αέριο άχρωμο, άοσμο και πολύ ελαφρύ, το πρώτο μέλος της σειράς των κορεσμένων υδρογονανθράκων. Το συναντάμε στη φύση σε πηγές φυσικού αερίου, στα αέρια των πετρελαιοπηγών κ.λπ. και έχει πολλές εφαρμογές είτε ως καύσιμο, είτε ως πρώτη ύλη σύνθεσης άλλων οργανικών ενώσεων.

Ο υπολογισμός των απαιτήσεων σε τεχνητό φωτισμό που έχουν κλειστοί χώροι ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο επίπεδο φωτισμού που απαιτείται για τη παραγωγική αξιοποίηση του χώρου ή στην περίπτωση εξωτερικών χώρων ο απαιτούμενος φωτισμός νυκτός για την διευκόλυνση κυκλοφορίας πεζών ή οχημάτων.
Μονάδα μέτρησης του συντελεστή αυτεπαγωγής στο ηλεκτρομαγνητικό (emu) σύστημα (ή σύστημα cm-gr-sec) μονάδων. Σε σχέση με το Henry, δηλαδή την μονάδα μέτρησης του συντελεστή αυτεπαγωγής στο διεθνές σύστημα μονάδων, ισχύει ότι 1aΗ=10-9Η.
Κάθε κυματομορφή η οποία δεν είναι ημιτονοειδής. Συνηθισμένες τέτοιες κυματομορφές είναι η ορθογωνική και η πριονωτή.
Νόμος φόρτισης - εκφόρτισης πυκνωτή, σε κύκλωμα πυκνωτών - αντιστάσεων που τροφοδοτείται από συνεχή τάση σύμφωνα με τον οποίο, ο χρόνος που χρειάζεται ο πυκνωτής να αποκτήσει φορτίο, τάση, ενέργεια κ.λ.π. συγκεκριμένου ποσοστού της μέγιστης τιμής είναι ανάλογος της σταθεράς χρόνου του κυκλώματος: τ = C × R.
Σύμφωνα με το νόμο αυτό, το ολοκλήρωμα διαδρομής της μαγνητικής επαγωγής κατά μήκος μίας κλειστής καμπύλης, που περιβάλλει έναν ή περισσότερους ρευματοφόρους αγωγούς οιουδήποτε σχήματος στο κενό, ισούται με το γινόμενο της μαγνητικής διαπερατότητας του κενού επί την ολική ένταση των ρευμάτων που περιβάλει η καμπύλη: [Σχήμα.1] Γενικότερα, εάν δεν έχουμε ρευματοφόρους αγωγούς, αλλά από την κλειστή διαδρομή έχουμε ροή φορτίου που περιγράφεται από ένα διάνυσμα ροής J τότε ο νόμος του Ampere γράφεται και ως: [Σχήμα.2] Για τον υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου που παράγει ένα στοιχειώδες τμήμα ενός ρευματοφόρου αγωγού χρησιμοποιείται ο νόμος Biot Savart, ο οποίος αποτελεί μια λύση του νόμου του Ampere και σύμφωνα με αυτόν, η μαγνητική επαγωγή: dB που δημιουργεί ένα στοιχειώδες τμήμα: dlενός ρευματοφόρου αγωγού, σε ένα σημείο του μαγνητικού του πεδίου, είναι κάθετη στο επίπεδο που περνάει από αυτό το σημείο και από το στοιχειώδες τμήμα του αγωγού και η εξίσωση που δίνει το μέτρο της είναι η: [Σχήμα.3] [Σχήμα.4] όπου r το διάνυσμα θέσης του σημείου από το στοιχειώδες τμήμα του αγωγού και θ η γωνία μεταξύ του και του ρεύματος στο τμήμα dl.. Η φορά της μαγνητικής επαγωγής καθορίζεται από τον Κανόνα του Ampere (Ampere Rule) ή κανόνα του δεξιόστροφου κοχλία.
Νόμος που διέπει την ηλεκτρική δύναμη που ασκείται μεταξύ δύο σημειακών φορτίων: q1 , q2 που απέχουν απόσταση r και βρίσκονται σε χώρο με διηλεκτρική σταθερά: ε. Η δύναμη έχει διεύθυνση της ευθείας που ενώνει τα δύο σημειακά φορτία, η φορά είναι απωστική αν τα φορτία είναι και τα δύο θετικά ή αρνητικά και ελκτική σε άλλη περίπτωση και το μέτρο της ισούται με F=Κηλ × q1 × q2 /r2 = q1 × q2/4πεο × r2, όπου εο η διηλεκτρική σταθερά του κενού. Εάν τα φορτία βρίσκονται μέσα σε διηλεκτρικό υλικό διηλεκτρικής σταθεράς ε η δύναμη μειώνεται, και ισούται με F= q1 × q2/4πε × r2 .
Φυσική σχέση η οποία δίνει τη θερμότητα που ελευθερώνεται σε κύκλωμα με σταθερή αντίσταση το οποίο διαρρέετε από ρεύμα. Αν η αντίσταση είναι R και το ρεύμα Ι αυτή εκφράζεται ως RI2 .
Φυσικός νόμος που ισχύει για μεταλλικούς αγωγούς οι οποίοι βρίσκονται σε σταθερή θερμοκρασία και εκτός οποιουδήποτε μαγνητικού πεδίου. Σύμφωνα με αυτό το νόμο η αντίσταση ενός αγωγού που διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα είναι ανεξάρτητη από τη διαφορά δυναμικού που εξασκείται στα άκρα του, με αποτέλεσμα η γραφική παράσταση της έντασης ρεύματος ως προς την διαφορά δυναμικού να είναι πάντοτε ευθεία. Ο νόμος ανακαλύφθηκε το 1827 από τον Γερμανό φυσικό Georg Simon Ohm (1787 - 1854) και δεν ισχύει για τα περισσότερα υλικά. Υλικά που υπακούουν σε αυτόν το νόμο ονομάζονται ωμικά.
Βασικός πειραματικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο μεταξύ των ομώνυμων ηλεκτρικών φορτίων αναπτύσσονται απωστικές δυνάμεις και μεταξύ των ετερώνυμων ελκτικές δυνάμεις.
Η μία από τις γραμμές του ζεύγους των αγωγών στην καλωδίωση μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης, που συνδέεται με τη Γη σε διάφορα σημεία στο εξωτερικό δίκτυο διανομής.
υγρό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σαν αστάρι για ομοιογενοποίηση των προς συγκόλληση επιφανειών.
PVC

PVC

PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο), προέρχεται από τον πολυμερισμό του χλωριούχου βινυλίου, με την προσθήκη ειδικών προσθέτων να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του. Είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές.
Από την εμπορική άποψη είναι συνήθως χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.

·        Ομογενή, όταν ολόκληρο το πάχος της, χαρακτηρίζεται από μια ενιαία σύνθεση είναι τέτοια ώστε να αντιστέκονται φορούν καλά. Είναι κατάλληλο για δάπεδα με υψηλή πυκνότητα της κυκλοφορίας.

·        Ετερογενής όταν το πάχος του είναι χωρίζεται σε ένα ανώτερο ζώνη, η οποία αντιστέκεται φθορά και ένα χαμηλότερο, διαφορετικής σύνθεσης, πιο κατάλληλο για εγκατάσταση και να αντέχουν μηχανική καταπόνηση.

1. Χαμηλός τοίχος από σκυρόδεμα ή πέτρα που αναλαμβάνει κάθετες εδαφικές πιέσεις. 2. [Πρόσθιος τοίχος] Χαμηλός τοίχος ακριβώς πάνω από περιοχές στομίων ή ανοιγμάτων άρδευσης κάτω από το έδαφος.Μικρός σε μέγεθος τοίχος που στηρίζει ένα δοκάρι ή ένα ζευκτό σε κάποιο σημείο του μήκους του, κυρίως όταν αυτό στηρίζει κεκλιμένη οροφή. Τεχνικό έργο από λιθοδομή ή από οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο κατασκευάζεται σε περιοχές όπου δημιουργούνται με τεχνητό τρόπο υψομετρικές διαφορές στο έδαφος, το οποίο προορίζεται να συγκρατήσει τον όγκο του εδάφους μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού υψομέτρου και να δημιουργήσει μια σταθερή επιφάνεια δίχως κίνδυνο κατολισθήσεων.

UNI

Η UNI 8681 διαγράμματα τα πολλά προϊόντα με βάση διάφορα κριτήρια που περιλαμβάνουν:

·        για τη θέσπιση γενικών (διάκριση μεταξύ χρωστικών, χρωμάτων, πάχος βαφής, γεμιστικά, χρώματα και άλλα προϊόντα)?

·        φυσική κατάσταση (σε διάλυμα σε υδατικό γαλάκτωμα, που είναι διασκορπισμένα σε νερό, διαλύτης, κλπ.)?

·        το είδος της ξήρανσης και σκλήρυνσης (φυσική ξήρανση, αποξήρανσης χημική οξείδωση, αποξήρανσης χημικού αντιδραστηρίου, κλπ)?

·        φωτεινότητα μετά την εφαρμογή και την ξήρανση (σύμφωνα με το ISO 2813: φωτεινό, ημι-γυαλιστερό, ματ).

Το μικρότερο χρηματικό ποσό που ζητάει ένας από τους υποψήφιους εργολάβους ή συμβαλλόμενους για να αναλάβει μια συγκεκριμένη εργασία στην κατασκευή ενός έργου.
Χωρητικότητα του συλλέκτη ενός τρανζίστορ που προέρχεται από την κατανομή φορτίου στην επαφή συλλέκτη - βάσης.
Έκφραση η οποία αναφέρεται στην περίπτωση κατά την οποία η τιμή της τάσης σε ένα κύκλωμα ή σε μία άλλη ηλεκτρική διάταξη υπερβαίνει την κανονική τιμή με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για ολική καταστροφή του συστήματος.
Κατάσταση η οποία παρατηρείται κατά την ανεπιθύμητη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ισχύος ή φόρτου μίας ηλεκτρικής συσκευής ή διάταξης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα φαινόμενα όπως είναι η υπερθέρμανση και η βλάβη.
Ο εγκιβωτισμός μεταλλικού δοκαριού σε τσιμεντένιο πλαίσιο. Γίνεται για την επίτευξη μεγαλύτερης αντοχής του σε φορτία, αλλά και για την προστασία του μετάλλου.
Είναι ο όρος της επιστήμης της Αρχιτεκτονικής με τον οποίο ονομάζεται η καμπυλοειδής διακοσμητική γραμμή που αναπαριστά ένα φίδι τυλιγμένο σε μια ράβδο του ποώδους φυτού άρον, περιλαμβάνοντας συνήθως και φύλλα αμπέλου.
Πρόκειται για μία αρπάγη εξοπλισμένη με ένα κατάλληλο είδος σύρτη ώστε να μην μπορεί να γλιστρήσει το φορτίο που ανυψώνει.

Ισχυρό χαλύβδινο άγκιστρο προσαρμοσμένο στο κάτω άκρο του μέσου ανάρτησης για την ασφαλή συλλογή, συγκράτηση και μεταφορά αντικειμένου από γερανό

Lagrange αγκύλες ενός μηχανικού συστήματος είναι το άθροισμα των Jacobian των γενικευμένων θέσεων και των συζυγών ορμών τους για όλες τις γενικευμένες συντεταγμένες. Άλλο παράδειγμα αγκυλών είναι π.χ. οι αγκύλες Poisson.

Μεταλλικοί ράβδοι συγκεκριμένων διατάσεων που τοποθετούνται σε ένα θεμέλιο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και προορίζονται να χρησιμεύσουν για την αγκύρωση μηχανημάτων που θα εγκατασταθούν στο μέλλον.
Είναι ένα οποιοδήποτε αμετακίνητο στοιχείο επί του οποίου μπορεί να προσδεθεί ένα άλλο με σκοπό να περιοριστεί η μετακίνησή του. Συνήθως στις κοινές κατασκευές πρόκειται για μία χαλύβδινη ράβδο προεξέχουσα από ένα στοιχείο σκυροδέματος.
Στις κατασκευές προεντεταμένου σκυροδέματος με τον όρο αυτόν ονομάζεται ολόκληρο το σύστημα πρόσδεσης και ακινητοποίησης του άκρου του τένοντα προεντεταμένου χάλυβα πάνω στο στοιχείο σκυροδέματος.
Total 3816 Glossary Terms Βλέπετε τη σελίδα 1 απο τις 77 >>
Select Number Of Terms To Display Per Page 

Copyright Maintained & Hosted by WEBMAN Internet Services